Упродовж місяця вартість продуктів для приготування бограча на сім’ю з п’яти осіб зросла на 15%. Про це повідомив засновник Карпатського центру полінгових досліджень, депутат Закарпатської обласної ради Федір Шандор.
– Згідно з «індексом бограча», якщо за жовтень 2024 року на родину з п’яти осіб потрібно було витратити 665 гривень, то у листопаді 2024 року різниця цін склала 100 гривень, загальна вартість продукції за "бограч-index" вже є 765 грн, тобто зміна цін відбулася на 15%, – йдеться у повідомленні.
У листопаді дослідники провели порівняльну оцінку купівельної спроможності мешканців Закарпаття відносно попереднього місяця, використовуючи традиційний "бограч-index". Інтерв’юери обчислювали цей індекс, враховуючи середні ринкові ціни на продукти.
Як змінилися ціни на продукти для бограча у порівнянні з жовтнем:
м’ясо – 26%, цибуля – 4%, перець, спеція – 2%, паприка, спеція – 7%, сало – 5%, сіль – 3%, паприка свіжа – 16%, помідори свіжі – 10%, морква – 3%,петрушка, корінь – 5%, петрушка, зелень – 2%, вода -7%, борошно – 3%, картопля – 7%
"Бограч-index" створено Карпатським центром полінгових досліджень і показує вартість популярної закарпатської страви – бограч-гуяш – відповідно до щомісячних змін в економіці. Цей індекс найкраще відображає купівельну спроможність закарпатців, оскільки бограч-гуяш є поширеною стравою в регіоні та містить різноманітні продукти (муку, м’ясо, овочі, воду, спеції), що дозволяє використовувати його як умовний показник продовольчих витрат населення.
6 листопада оприлюднили соцопитування Центру Разумкова, яке показало, що приблизно 44% українців під час вибору продуктів харчування насамперед зважають на їхню ціну, приділяючи менше уваги якості.
13 вересня експерт Світового банку Оксана Руженкова повідомила, що сільгоспвиробники скаржаться на низькі врожаї картоплі та прогнозують зростання цін.