Каперси все частіше з’являються на столах українців. Розберімося, що це за продукт і як його їдять. Каперсами називають невеликі, нерозкриті пуп’янки зеленого кольору, які збирають з кущів середземноморської рослини Capparis spinosa, що росте в Італії, Іспанії, Греції. Вони використовуються в кулінарній традиції багатьох країн світу. Каперси зазвичай використовували як приправу до різноманітних страв.
Найпоширеніший вид каперсів, які можна купити в наших магазинах, — невеликі, розміром бутонів 5–7 мм, вони ідеально доповнюють більшість страв, додаючи солонуватих і кислуватих ноток (маринади, салати, закуски, соуси). А також плоди — це зрілі плоди з куща, які вирізняються більш м’якою текстурою, вираженим кислим смаком, переважно використовуються в салатах.
Смак каперсів досить цікавий, вони вирізняються унікальним поєднанням солоності, кислоти, легкої гостринки.
В кулінарії каперси використовують як у свіжому, так і в консервованому вигляді. Зазвичай їх додають до готових страв в останні хвилини для більш вираженого смаку. Однак тут потрібно знати, який вид каперсів краще використовувати в різних рецептах.
Свіжі в українських магазинах знайти складно. Вони мають ніжні текстуру і смак. Солені каперси вирізняються дуже інтенсивним смаком і сильним ароматом. Сушені мають досить насичені смак і аромат, часто використовуються як приправа. Мариновані каперси попередньо маринуються в олії чи оцті з додаванням трав і спецій і зазвичай є найпоширенішими.