«Раніше я вважав поєднання м’яса та риби чи морепродуктів чимось доволі дивним, адже ми звикли споживати ці продукти окремо. Але скуштувавши таку комбінацію інгредієнтів, я був просто вражений, наскільки це смачно», — пише на своєму сайті кухар Євген Клопотенко.
Важливі такі інгредієнти, як листя кафір-лайма та лемонграс: їх можна знайти у будь-якому великому супермаркеті. Купити готовою можна й пасту том ям, але кухар пропонує приготувати її самостійно.
Інгредієнти для том яму: курячі стегна або філе стегна без кістки — 2 шт.; тигрові креветки — 200 г; мідії — 100 г; перець чилі — ½-1; кіндза — 1 пучок; часник — 2 зубчики; кафір-лайм — 5–7 листочків; лемонграс — 1 стебло; шиїтаке або печериці — 100 г; лайм — 2 шт.; рибний соус — 3 ст. л.; корінь імбиру — 3 см; соняшникова олія — 2 ст. л.; томатна паста — 1 ст. л.; сіль за смаком.
Спочатку зваріть курячий бульйон, склавши в каструлю курячі стегна або філе, додавши цибулю, моркву, лаврове листя та сіль. Залийте водою та варіть 25–30 хвилин, поки не отримаєте 1 літр бульйону.
Паралельно приготуйте пасту том ям: у ступку покладіть 5–7 листків кафір-лайма, порізаних на дрібні частини. Лемонграс відбийте ножем і наріжте слайсами, додайте до ступки. Далі додайте очищений і нарізаний часник, цедру та сік одного лайма, натертий імбир (або тонко нарізаний), половину перцю чилі і томатної пасти. Усе ретельно перетріть до однорідної пасти.
Потім підготуйте основні інгредієнти: курячі стегна відокремте від шкіри і наріжте невеликими шматочками, гриби наріжте на четвертинки. На сильному вогні підсмажте курку з грибами в каструлі з соняшниковою олією. Додайте пасти том ям, перемішайте та смажте ще хвилину. Потім додайте креветок, залишки лемонграсу для бульйону, мідій і рибний соус. За бажанням можна додати ще пасти том ям для більш гострого смаку. Влийте літр курячого бульйону, скуштуйте і додайте сіль за смаком. Варіть суп ще 2–3 хвилини.
Перед подачею додайте до супу подрібнену кіндзу, листя кафір-лайма і для балансу смаку — трохи соку лайма.