Людський організм є надзвичайно складною системою, яка для нормального функціонування щоденно потребує певну кількість природних мінералів та вітамінів, які аж ніяк не можуть замінити вітамінізовані напої чи спеціальні таблетовані препарати. Більшість корисних речовин та мікроелементів, за інформацією сайту https://fruit-time.ua/catalog/frukti-ta-yagodi організм людини може отримати з продуктів харчування, багатих на вітаміни та мінерали, нестача яких призводить до погіршення самопочуття, емоційної пригніченості, сонливості та надмірної стомлюваності. Крім того, через нестачу вітамінів знижується рівень природного імунітету людини, яка стає більш схильною до простудних та інфекційних захворювань.
Які вітаміни необхідні для здорового самопочуття
Недостача одного або кількох вітамінів в організмі людини неодмінно відображається на її фізичному та емоційному стані. Людський організм не може обійтися без:
- вітаміну А, який є будівельним матеріалом для шкіри, кісток та нігтів та вітамінів групи В, які відповідають за підтримку роботи серцево-судинної системи, належну діяльність клітин мозку, нормалізують процеси метаболізму та покращують якісні показники крові;
- вітаміну С, який позитивно впливає на роботу імунної та нервової системи, сприяє регенерації та засвоюванню заліза та вітаміну Е, який є потужним антиоксидантом
- вітаміну D, який відповідає за належне засвоєння кальцію, що міститься в кісткових клітинах та в зубах.
Людина, яка дбає про стан власного здоров’я, повинна щоденно вживати в їжу певні продукти, включно з свіжими ягодами, фруктами та овочами, що містять багато природних вітамінів (раціон кожної людини повинен обов’язково включати 500-600 грамів овочів та фруктів щодня, а у випадку недостачі певних вітамінів перелік продуктів необхідно обов’язково корегувати.
Які вітаміни містяться в певних продуктах
Вживання ягід, особливо в період їх сезонного достигання, дозволяє наситити організм десятком коричних вітамінів, в той час, як фрукти є природними антиоксидантами, а їх щоденне вживання сприяє підвищенню тонусу імунної системи, яка відповідає за боротьбу з вірусами та інфекціями. В овочах також міститься багато природних вітамінів, які можуть нормалізувати кров’яний тиск, сприяють лікуванню виразки шлунку та позбавляють організм людини від анемії.Обираючи продукти для щоденного раціону потрібно зважати, що:
- найбільша кількість вітаміну А міститься в листових овочах з зеленим забарвленням, в бульбах батату, листках шпинату, в моркві, рибі та яйцях, натомість вітаміни групи В присутні в морській рибі та морепродуктах, нежирному м’ясі, в крупах та бобових культурах, а серед фруктів – в авокадо та бананах;
- вітаміни групи С є природними антиоксидантами, які відповідають за регенерацію клітин, а їх найбільша кількість міститься в плодах цитрусових культур, в ягодах шипшини, а також в червоному солодкому перці, брюссельській капусті, ягодах полуниці та листках шпинату;
- вітамін Е організм отримує після вживання в їжу миндалю, авокадо, спаржі та горіхів, а найбільше вітаміну D міститься в молочних продуктах та жирних сортах риби.
Які продукти є джерелом природних мінералів
За регуляцію водного обміну та підтримання кислотно-лужної рівноваги в організмі людини відповідає мінерал натрій, який в організм поступає разом з кухонною сіллю (денна норма солі не повинна перевищувати 4-6 грамів), а також з ягодами смородини, баклажанами та помідорами, столовим (червоним) буряком, динею та гарбузом.
Надмірну кількість натрію з організму можна вивести завдяки калію, який міститься в плодах абрикоси та сливи, в картоплі, квасолі, яблуках, винограді та в інших овочах.
Вкрай важливий для здоров’я кісток та зубів кальцій міститься в молоці та молочних продуктах, в рибних консервах та яєчних жовтках.