Багато хто думає, що ножі можна мити так само, як інше кухонне начиння. Але це не так. Посудомийна машина може значно погіршити якість ножа. Надто абразивні цикли миття, а також використання агресивних мийних засобів можуть спричинити появу іржі та корозію. Під час миття може пошкодитися його гострий край. Ніж також може порізати пластикове покриття полиць посудомийної машини, а металеве покриття піддасться появі іржі. Тобто це шкідливо і для посудомийки, і для ножів.
Усі ножі, незалежно від матеріалу леза чи ручки, слід мити вручну в теплій воді, прополіскувати та негайно висушувати. Цей метод забезпечує бережне ставлення до леза та знижує ризик виникнення корозії.
Ножі, які активно використовуються під час приготування їжі, можуть стати справжньою «ареною» для бактерій. Саме тому їх слід мити чи принаймні споліскувати одразу після використання, щоб уникнути накопичення залишків їжі.
Варто утриматися від замочування ножів, адже це може призвести до появи іржі як на лезі, так і на руків’ї.